Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

Kaya Dengan Vitamin C, Sedap Rupanya Nasi Goreng Strawberi Ahmad Maslan. Ini Resipinya!

14-1-2019 06:12 PM|Oleh: MieJo| Komen: 19

Alahai, kecoh pula di laman Facebook dan juga Twitter dengan kisah Datuk Seri Ahmad Maslan dan resipi terbarunya, nasi goreng strawberi.

Wah, nampak unik dan berbeza kan? Terasa hendak dicuba pula. Adakah sedap atau sebaliknya?

Sebenarnya masakan nasi goreng bersama buah bukan asing lagi. Masih ingat dengan nasi goreng nanas atau pun nasi goreng dabai?

Carian di internet juga menunjukkan nasi goreng strawberi pun bukan asing lagi di Indonesia. Sudahlah penuh dengan khasiat seperti vitamin C dan serat. Hebatkan? Nah, ini resipinya jika anda ingin mencuba.


Bahan-bahan:

7 biji strawberi (dihiris)
Sepinggan nasi putih
daging ayam
1 butir telur ayam
3 sudu minyak masak
bahan tambahan (optional): udang dan juga daging lembu


Bahan tumisan/kisar:
6 biji strawberi
bawang merah
bawang putih
cili merah
sedikit cili padi
(kisar semuanya)

Bahan perisa:
kicap manis
garam

Foto: resepyummy


Cara-caranya:

1. Masukkan minyak ke dalam kuali, panaskan.

2. Masukkan bahan tumisan  yang telah dikisar dan kacau sehingga harum.

3. Kemudian, pecahkan telur ayam dan masukkan ke dalam tumisan tadi.

4. Seterusnya, masukkan daging ayam dan kacau rata. (Masukkan juga udang dan daging lembu jika mahu).

5. Masukkan nasi putih dan kacau lagi hingga rata. Tambahkan garam dan kicap manis dan kacau lagi.

6. Akhir sekali masukkan strawberi segar yang telah dihiris. Sedia dihidangkan. - CARI



Kredit: resepyummy

Apa Reaksi Anda...

Bagus
4
Marah
5
Terkejut
5
Sedih
5
Lawak
4
Bosan
5
Komen: 19
Komen

Previous : Asal Usul Masakan Alam Melayu Nusantara

Next       : Najis Juga Jadi Pilihan! 'Aiskrim Najis' Lengkap Mangkuk Tandas Kini Hot Di Jepun Pula

Komen Terbaru

Quote PasuDurian 3-4-2019 06:27 PM
Huyyooo tak boleh bayangkan macam mana rasa nasi goreng ala2 masam gini {:smile

Lain-lain Komen

Quote Orix 14-1-2019 06:31 PM
Ad spe dh try nnt komen pls. Sedap ke idokkkk
Quote matkpop 14-1-2019 06:33 PM
@Foxey nah try hahaha
Quote MadameOnion 14-1-2019 07:26 PM
Kenapa i rasa terliur pulak tgk gambar di atas?
Quote chempaka.ayu 14-1-2019 08:40 PM
Macam menarik... boleh cuba nanti ni...
Quote moonbug 14-1-2019 09:54 PM
Berseri nampak. Iols dapat makan nasi goreng ada ikan bilis dengan telur pun syukur dah. Tak mampu beli strawberry
Quote whitePoison 14-1-2019 11:48 PM
Nasi goreng semua sedap. Nyumm nyumm
Quote LadyCarefree 15-1-2019 01:26 AM
Knape bahan kisar ada strawberi & nasi pon campur strawberi hiris tp nasi dia xde stain warna merah strawberi?
Quote RatuDunia94 15-1-2019 08:23 AM
Ada ke org makan nasi goreng perah limau??
Quote chicozinn 15-1-2019 09:35 AM
kemain meletop2 resepi chef mat selan ni smpai gordon ramsay kt twitter berkutik psal nsi stoberi ni..
Quote qicki 15-1-2019 12:02 PM
LadyCarefree replied at 15-1-2019 01:26 AM
Knape bahan kisar ada strawberi & nasi pon campur strawberi hiris tp nasi dia xde stain warna merah  ...

kan...kan.....terpikir bende yg sama....sekelumit warne pink pun xde...6 biji bnyk tu
Quote qicki 15-1-2019 12:04 PM
RatuDunia94 replied at 15-1-2019 08:23 AM
Ada ke org makan nasi goreng perah limau??

ada...me.....sejenis suka masam2.....bihun sup pun I perah limau banyak2...sodap
Quote LadyCarefree 15-1-2019 01:48 PM
RatuDunia94 replied at 15-1-2019 08:23 AM
Ada ke org makan nasi goreng perah limau??

Ade. Adik sy masak nasi goreng indon katanya letak baby bayam, udang, kacang tanah sebiji2 yng roasted pastu perah limau nipis bila nak makan. Sedap!
Quote LadyCarefree 15-1-2019 01:49 PM
qicki replied at 15-1-2019 12:02 PM
kan...kan.....terpikir bende yg sama....sekelumit warne pink pun xde...6 biji bnyk tu

Agaknye ramai jenis xkisah & ade kritikal mind inquisitive mind sbab tu swnang jual segale produk timbang kilo skim agent dealer dsb kehkehkeh
Quote Amalinarazi 19-1-2019 01:13 PM
Sedapp dah try !
Quote puanbintang 24-1-2019 03:08 PM
tertariknya tengok gambar kat atas...
Quote leogirl8902 18-2-2019 03:39 PM
nampak sedap.
Berkhasiat rupanya.
Quote hanisnabila 24-2-2019 04:30 PM
Curious pulak dgn rasa dia.
Quote eileen80 25-2-2019 09:11 AM
kpd sape2 yg dah try buat, sila share hasilnye yer.
Quote PasuDurian 3-4-2019 06:27 PM
Huyyooo tak boleh bayangkan macam mana rasa nasi goreng ala2 masam gini {:smile

Lihat semua komen(19)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.051432s Gzip On
To Top