Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis

Tiada Tasik Lain Sejernih Blue Lake, Betul Ke?

25-1-2019 03:30 PM|Oleh: The Queen| Komen: 17

Anda boleh menjumpai banyak tasik yang airnya sejernih kristal tapi tidak akan dapat menandingi tasik yang terletak di New Zealand ini. Blue Lake, sebuah tasik kecil yang terletak di Nelson Lakes National Park merupakan tasik paling jernih di dunia! 

Juga dikenali sebagai Rotomairewhenua, tasik ini dikatakan tersangat jernih dan menyerupai air yang disuling dan kejernihan airnya boleh dilihat sehingga kedalaman tasik mencecah 80 meter! Jernih bukan?

Kredit foto : Klaus Thymann

Blue Lake dikatakan sebagai tempat suci oleh penduduk asal New Zealand iaitu puak Maori. Jadi, manusia tidak dibenarkan langsung untuk berenang dan masuk ke dalam tasik berkenaan. Walau bagaimanapun, seorang jurugambar dan wartawan bernama Klaus Thymann ini mendapat kebenaran khas oleh pihak Maori dan beberapa pihak lain yang terlibat untuk masuk dan merakamkan keindahan tasik paling jernih ini. 

Tasik yang terletak di Nelson Lakes National Park, iaitu sebuah taman yang indah ini sangat popular di kalangan pengunjung dengan aktiviti seperti mendaki, berkhemah dan memancing. Pendaki mengambil masa selama 2 hari untuk sampai ke tempat di mana tasik ini dapat dilihat. 

Pemandangan tasik ini juga dapat dinikmati dari helikopter yang disediakan oleh Reid Helicopters Nelson.

Kredit foto : Klaus Thymann


Kredit foto : Klaus Thymann

Kredit foto : Klaus Thymann

Kredit foto : Klaus Thymann

Kredit foto : Klaus Thymann

Kredit foto : Klaus Thymann

Kredit foto : Klaus Thymann

Kredit foto : Klaus Thymann

Kredit foto : Klaus Thymann

Bagaimana? Hebatnya ciptaan Tuhan! - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
4
Marah
1
Terkejut
2
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 17
Komen

Previous : Pencinta Alam: 10 Destinasi Menarik Di Sabah Yang Mungkin Anda Belum Tahu (Bahagian 1)

Next       : Tasik Bertompok Macam Polka Dot, Uniknya!

Komen Terbaru

Quote winamp05 16-2-2019 02:22 AM
cantik sungguh mother nature

Lain-lain Komen

Quote Artemesiaa 25-1-2019 03:32 PM
Wah cantik dah jernih airnya pastinya tampa pencemaran
Quote farlis 25-1-2019 03:43 PM
Aduhhh.. Teringat2 new zealand. Tasik2 dia semua cantik
Quote shernazz 25-1-2019 03:44 PM


Wow
Nampak dek.anak.iols
Depa pikir terjun saja cm.kolam.renang tu
Quote nisako 25-1-2019 03:58 PM
cantiknye.. bila la boleh pi NZ
Quote moonbug 25-1-2019 04:18 PM
Tak sampai lagi ke sini. Insyaallah kalau ada rezeki
Quote naina 25-1-2019 04:21 PM
NZ ni mmg tempat indah2
Quote EvieWanKenobi 26-1-2019 07:08 AM
Subhanallah.. sungguh cantik ciptaanNya..
Quote LostStar 26-1-2019 11:52 AM
farlis: Aduhhh.. Teringat2 new zealand. Tasik2 dia semua cantik


Sangatttt... rasa nak repeat lagi end of this year...
Quote LautBiru52 26-1-2019 06:50 PM
Cantiknya!
Quote DeeHanania 26-1-2019 08:11 PM
SubhanAllah,cantik yer{:childlike
Quote faraway1 26-1-2019 08:44 PM
Pernah pergi sungkai mat Bonaventure quebec, air dia jernih ya amat sampai nampak salmon berenang.... Kami buat kayak masa tu cam terbang bila tengok gambar.
Quote bungarose 27-1-2019 10:04 AM
Scenery di nz mmg cantik.....
Tempat yg sesuai untuk release tension dan hirup udara segar...

Quote mbhcsf 27-1-2019 02:08 PM
subhanallah

cantik, kan?

wowwww.....cool...serene  peaceful lake
Quote kaklong32 28-1-2019 06:12 PM
subhanallah cantik sangat
Quote markonahkota 15-2-2019 06:46 PM
Ok. Sekarang jugak nak beli tiket! Byeeee{:handsome  
Quote lee_sakura 15-2-2019 10:41 PM
cantiknya teringat pulau-pulau kt sabah plak
Quote winamp05 16-2-2019 02:22 AM
cantik sungguh mother nature

Lihat semua komen(17)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.290722s Gzip On
To Top