Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

Patutlah Sedap! Gula-gula Susu White Rabbit Ada Kandungan Gelatin Babi Rupanya

29-5-2019 10:31 AM|Oleh: M. Manis| Komen: 106

Sebut sahaja gula-gula White Rabbit, pasti ramai yang mengakui pernah memakannya. Menjadi nostalgia paling lejen untuk kanak-kanak zaman 80-an hingga 90-an. Gula-gula ini digemari kerana teksturnya yang lembut, kenyal dan berlemak susu.



Namun, baru-baru ini tular berkenaan kandungan bahan gula-gula ini yang menggunakan gelatin babi! Sejauh manakah kebenarannya?

Perkara ini diakui sendiri oleh Kementerian Hal Ehwal Ugama Brunei yang menjalankan analisa kepada bahan ramuan gula-gula tersebut. Hasil daripada ujian tersebut, produk dari negara China itu sah mengandungi kandungan bahan yang haram dimakan umat Islam.

Dengan itu, pihak Kementerian Hal Ehwal Ugama Brunei menggesa penjual di Brunei supaya mengasingkan gula-gula tersebut daripada rak jualan umum dan diletakkan di rak 'non-halal'. Pengguna yang beragama Islam turut disarankan menjauhi dan tidak memakan gula-gula ini.


White Rabbit Positif Gelatin Babi

Sudah 76 tahun berada dalam pasaran dunia, baru sekarang bahan ramuan gula-gula White Rabbit ini didedahkan? Bagaimana dengan di Malaysia? Tidak mahu melakukan tindakan yang sama seperti Brunei kah?

Kalau dah termakan bagaimana? Sudahlah hari itu, Inside Scoop pernah jual aiskrim perisa ini. Aduhhh... Pening! - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 106
Komen

Previous : Resipi Pes Ikan Bakar, Senang Dan Serius Terangkat!

Next       : Pisang Biru Perisa Vanila Cair Dalam Mulut! On Tak On?

Komen Terbaru

Quote Malaysia.Doom 25-6-2019 08:49 AM
Kurex replied at 25-6-2019 06:49 AM
Ada sorang aku kenal. Tak tau la @Malaysia.Doom tu ada makan ke tak, tapi perangai memang macam bi ...

Ko jangan lupa samak perut

Lain-lain Komen

Quote rospinki 29-5-2019 10:33 AM
dah bebondong aku telan masa kecik
Quote tunkoo 29-5-2019 10:37 AM
adoiiiiiiii... terimbau kenangan silam makan cokelat ni dulu...
Quote insulin 29-5-2019 10:37 AM
Alamak. Patutlah rasa sedap.
Quote ezacbee 29-5-2019 10:43 AM
Byk lak tu aku telan masa kecik
Quote cikatilia 29-5-2019 10:44 AM
adoi sedap weii
Quote doubleA 29-5-2019 10:46 AM
Dah selamat telan masa kecik lepas tahu was2 baru stop
Quote dekmieDandy 29-5-2019 10:49 AM
dia memang import direct dari taiwan kan?
Quote mizruncing 29-5-2019 11:00 AM
dulu makan mase kecik sedap. dh besa ni mkn rasa tak sedap plak. lidah semakin tua maybe
Quote cmf_almondpecan 29-5-2019 11:01 AM
Kenapa kalau ada makanan berbahankan babi ramai yg terus kata patutlah sedap? Betul ke babi ni mmg sedap by default?
Quote tikusmontok 29-5-2019 11:05 AM
insulin replied at 29-5-2019 10:37 AM
Alamak. Patutlah rasa sedap.

Babi sedap ke?
Quote Kurex 29-5-2019 11:09 AM
Gula2 masa kecik
Quote ikanmasin 29-5-2019 11:15 AM
dah lama tak mkn .baru cadang dgn anak akk nak g cr balik..
Quote Zazashar 29-5-2019 11:15 AM
Sedap kot gula2 ni
Quote sufi^_^ 29-5-2019 11:16 AM
ni gula2 yang boleh makan plastik balut dia tu kan?
Quote ryza82 29-5-2019 11:18 AM
Allahuakbar..
Quote EvieWanKenobi 29-5-2019 11:19 AM
dah berkurun baru announce kata tak halal?
Quote kucingitam 29-5-2019 11:22 AM
tak suka yang ni..lebih suka yang gambar udang tu..kertas boleh makan..
Quote kikuri 29-5-2019 11:35 AM
naseb tak penah makan benda ni
Quote insulin 29-5-2019 11:35 AM

Rasa manis.

Lihat semua komen(106)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.123056s Gzip On
To Top