Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

"Tandas Takda Paip, Nak Bersuci Dan Wuduk Macam Mana?" Ini Tips Ibadah 'Traveler' Muslim

10-12-2019 11:09 AM| Komen: 10

Islam agama yang memudahkan penganutnya, sehingga memberikan kemudahan kepada umatnya yang berada dalam kesukaran termasuklah ketika mengembara. Ini supaya pengembaraan kita menjadi lebih mudah dan selesa di samping mendapat pahala dan diberkati Allah.

sumber: WEX Inc.

1. BERSUCI
Di luar negara, tidak semua tandas menyediakan air untuk beristinjak. Yang ada hanyalah kertas tisu. Beristinjak menggunakan kertas tisu dibenarkan dengan syarat:

-kertas tisu itu mestilah kering dan kesat
-guna tidak kurang daripada 3 kali sapuan (jika lebih banyak lebih baik namun jangan berlebihan sehingga berlaku pembaziran)

2. BERWUDUK
Pengembara dibenarkan untuk bertayamum sekiranya tidak menjumpai air.

3. BERPUASA
Pengembara tidak diwajibkan berpuasa, contohnya puasa Ramadhan jika menyukarkan perjalanan. Tetapi wajib menggantikannya semula setelah kembali ke tempat tinggal.

sumber: Conde Nast Traveler

4. BERSOLAT
Pengembara dibolehkan solat jamak dan qasar dengan syarat:

-mengembara bukan tujuan yang haram
-jarak melebihi 2 marhalah
-tempoh masa tidak melebihi 3 hari mastautin (tidak termasuk hari perjalanan pergi dan balik) - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
2
Terkejut
3
Sedih
3
Lawak
2
Bosan
3
Komen: 10
Komen

Previous : SpaceX Milik Elon Musk Bakal Tunai Impian Billionaire Jepun Jadi Pelancong Pertama Ke Bulan

Next       : Gadis Jadi Inspirasi, Turun 35 kg Dalam Masa 6 Bulan

Komen Terbaru

Quote vemstore 7-1-2020 04:56 PM
Pradhan Mantri Awas Yojana Housing Scheme For All - ICIC Bank offers Credit Linked Subsidy Scheme (CLSS) on home loans for all urbans

See Here:https://pradhanmantriyojana.net/

Lain-lain Komen

Quote Cassieopeia 10-12-2019 11:55 AM
Sekarang banyak dah jual portable bidet tu. senang juga guna.
Quote sarah82 10-12-2019 12:28 PM
Portable bidet ni guna utk bersuci.. Aku guna utk tok yg aku mengasuh.
Screenshot_20191206_194508_com.shopee.my.jpg

Utk berwuduk pulak beli saja foldable spray.
Screenshot_20191210_122658_com.shopee.my.jpg
Quote Miss.H 10-12-2019 04:08 PM
Aku selalu akan beli air mineral botol kecik dekat 7e. Angkut ke mana-mana je sampai habis travel. Kalau was2 tahap kebersihan, lap dengan tisu kasi bersih pastu last sekali bilas dengan air.
Quote mbhcsf 10-12-2019 05:47 PM
1. kuasai fiqh taharah yakni bersuci  dengan baik
2. guna otak
3. pakai atau cari alternative

persoalan macam ni  yg  baik sebab ada yg tak jelas tapi  pada masa yg sama yg buatkan banyak fatwa  atau banyak artikel dikelaurkan untuk selesaikan masalah yang agak common  dan tak jadi masalah dah sekiranya org bebetul ambik cakna pendidikan islam , setahu saya kelas KAFA atau pendidikan islam dah ajaq benda ni , cuma  adakah kita seperti selalu take heed? atau layan ilmu macam sampah bawah kaki?
Quote Perawankota 11-12-2019 01:31 AM
Aku pon klu travel bawak botol Air mineral tu jer...
Quote clarizsa 12-12-2019 02:30 AM
Pakai je lah wet tissue. Pstu lap dgn tisu kering
Quote Zack8hunter 16-12-2019 12:05 PM
aku dulu selalu standby botol kosong.. siap2 letak dlm backpack. sebelum melabur, isi air siap2 kat sinki..huhu
Quote mesmerize 16-12-2019 04:52 PM
ai biasanya tak buang air besar during the journey.. ai buang air besar siap2 kat homestay atau hotel sebelum bergerak keluar .. cara nak lancarkan usus ai makan yoghurt atau minum almond milk pun ok..kalau buang air kecik tu selalu la singgah public toilet tapi ai lap guna wet tissue je
Quote ainahakimi 24-12-2019 01:09 PM
biasa saya bawa botol kosong dalam beg
Quote vemstore 7-1-2020 04:56 PM
Pradhan Mantri Awas Yojana Housing Scheme For All - ICIC Bank offers Credit Linked Subsidy Scheme (CLSS) on home loans for all urbans

See Here:https://pradhanmantriyojana.net/

Lihat semua komen(10)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.152608s Gzip On
To Top