Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

Rumah Teres Di Atas Bangunan, Tempat Ini Jadi Tarikan Di Jakarta!

27-6-2019 12:17 PM|Oleh: Mat| Komen: 40

Kebiasaannya di Malaysia, kita akan lihat apartment atau kondominium di atas pusat beli-belah. Namun, lain pula yang terjadi di Jakarta, rumah teres di atas pusat beli belah!

Bangunan itu diberi nama Thamrin City, menempatkan sebuah pusat beli belah, 5 bangunan apartment dan juga kawasan perumahan di tingkat 10 bangunan mega itu. 

Bangunan yang mempunyai keluasan 12.5 hektar ini turut menempatkan banyak jenama terkenal, 20 unit escalator, 14 lift dan beberapa kedai makan yang mampu menampung semua penduduk di situ.


Populasi penduduk yang ramai di Indonesia menjadikan tanah terhad dan mungkin inilah jalan penyelesaiannya. Agak-agak, sesuai tak dibina di Malaysia? Silap-silap boleh sesat jika singgah beraya ke rumah saudara! - CARI 


Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 40
Komen

Previous : Backpacking Atau Travelling Ada Kelebihan Selain 'Enjoy'?

Next       : "Meletup Habis!" - Stadium Baharu JDT Bukan Beshe-beshe!

Komen Terbaru

Quote Zeatyisaac 5-7-2019 01:14 PM
Kat Malaysia ada Taman atas bangunan. Lebih kurang jugaklah.

Lain-lain Komen

Quote RatuDunia94 27-6-2019 12:27 PM
Lg menarik kalau di buat rumah kayu ala2 kampung gitu siap dgn laman rumput sekali...
Quote nazzse 27-6-2019 12:28 PM
sapa architect projek ni? bijak la jgk 7 cantik..
harap bangunan bawah tu boleh tampung perumahan tu selamanya lah
Quote Artemesiaa 27-6-2019 12:30 PM
Menarik jugak ideanya agak unik
Quote Boomibulat 27-6-2019 12:36 PM
Klu siling bangunan runtuh abis satu tmn.
Quote hasniey 27-6-2019 01:45 PM
Wow menariknye.bijak & kreatif.save tanah
Xrasa dok apartment pon mcmni.rasa mcm dok landed house cuma xde tanah nk tanam2 pokok je
Quote sitilu 27-6-2019 02:00 PM
tak hebat mana pun

sini, pacak kuil tanah orang, lepas tu fight lepas tu dapat tanah free

Quote paz 27-6-2019 02:14 PM
Menarik sangat. Oklah untuk selesaikan masalah populasi yang semakin berkembang.
Quote whadda 27-6-2019 04:11 PM
woww.. bijak.. tapi cam ngeri je kot budak2 main tepi bangunan tu
Quote Zona2020 27-6-2019 04:37 PM
Menarik apa jadahnya.. Yg untung sapa..
Quote jofizo 27-6-2019 04:46 PM
bawah tuh parking kah....? kalau parking lbh baik buat apartment or kondo, lg byk rmh blh dibina
Quote paralyzedMind 27-6-2019 05:17 PM
cool idea. bijak.
Quote CikB 27-6-2019 05:18 PM
agak menarik
Quote ashk4nn 27-6-2019 05:20 PM
mak aii.. banyaknya rumah.. mana nak park tuh.
Quote fly_in_d_sky 27-6-2019 05:55 PM
untuk keburukkan
tak jumpa tanah ...
kalau musim hujan ... uihh bahaya part kilat
kalau angin kuat kemungkinan boleh cabut bumbung rumah
untuk yang jenis tak kuat iman, ada kemungkinan kes terjun bangunan
kalau kebakaran .. ermm boleh efek kesemuanya ... sebab bomba ambil masa nak pergi atas
abam posmen mungkin pening mana nak cari alamat

kebaikkan
takde masalah parking, mungkin parking dalam shopping complex dengan special rate
untuk makan minum & entertainment .. turun bawah jer tak kisah pukul berapa tapi kemungkinan akan boring
kecurian kemungkinan tak berlaku ..
boleh jimat tanah .. sebab kawasan perumahan atas bangunan tapi kena pastikan struktur bangunan kukuh
jangan hari ini buat esok dah retak menunggu belah

Quote batmana 27-6-2019 06:01 PM
kawasan gempa bumi

idea camni, amatla bahaya..........
Quote batu kikir 27-6-2019 06:32 PM
Dah fikir ke kekuatan bangunan menahan beban tambahan. Takut nanti semua menyembah bumi
Quote giyomi 27-6-2019 06:43 PM
tolong lar jgn follow this, nnt tak abis2 dia org declare org sini tak ada idea sendiri, sedangkan kuihmuih pon depa declare diaorg punya, nikan lar lanskap perumahan
Quote giyomi 27-6-2019 06:44 PM
tolong lar jgn follow this, nnt tak abis2 dia org declare org sini tak ada idea sendiri, sedangkan kuihmuih pon depa declare diaorg punya, nikan lar lanskap perumahan.
Quote LadyCarefree 27-6-2019 06:51 PM
Boomibulat replied at 27-6-2019 12:36 PM
Klu siling bangunan runtuh abis satu tmn.

Sama je la klau buat condo ataw pa per

Lihat semua komen(40)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.136337s Gzip On
To Top