Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

Pisang Biru Perisa Vanila Cair Dalam Mulut! On Tak On?

4-7-2019 11:09 AM|Oleh: natrahn| Komen: 9


Kita dah biasa melihat pisang mesti berwarna kuning. Tetapi, tahukah anda rupanya ada pisang berwarna biru. Blue Javas Banana, pisang berwarna biru ini dikatakan mencair di dalam mulut dan rasa seperti vanila. 



Pokok pisang ini boleh tumbuh di kawasan beriklim sejuk termasuk di Amerika Syarikat. Pisang ini berasal dari Asia Tenggara dan lazimnya terdapat di seluruh kepulauan Hawaii. 

Tidak seperti kebanyakan pokok buah-buahan tropika, pokok pisang ini mampu bertahan untuk tumbuh dan membesar dengan suhu serendah 20 darjah Fahrenheit, bermakna ia boleh tumbuh di kawasan beriklim sejuk iaitu sebahagian besar California, bahagian-bahagian Barat Laut Pasifik, dan seberang Selatan.

Pisang yang sudah masak akan bertukar dari warna biru kepada warna kuning. Pokok pisang ini dijual dalam talian dan memerlukan masa sembilan bulan untuk membesar dan sedia untuk dimakan.



Foto: Amazon

Foto: Google
Blue Javas juga dikenali sebagai "pisang ais krim" dan dikhabarkan boleh menjadi ramuan sempurna untuk ais krim pisang yang semakin popular. Malah, terus boleh dijadikan ais krim tanpa produk tenusu yang mudah dan sihat! - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
1
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
1
Bosan
1
Komen: 9
Komen

Previous : Resipi Pes Ikan Bakar, Senang Dan Serius Terangkat!

Next       : Resepi Ayam Pandan Macam Di Restoran, Tak Rugi Cuba Sis!

Komen Terbaru

Quote AniseAzure 15-7-2019 11:56 PM
Cantik nya warna pisang ni.
Subhanallah.. Mcm2 kan ciptaan Allah yg kita x pernah terpk ada, rupanya ada.

Lain-lain Komen

Quote KIM.K 4-7-2019 11:41 AM
Mata haku tengok tak berapa biru. Tapi popular pisang ni
Quote ainashiqa 4-7-2019 03:04 PM
Mcm kaler hijau je. X kaler biru pun.. Mesti sedap rasa pisang ni..
Quote CikB 4-7-2019 07:43 PM
mesti sedap ni
Quote puanbintang 5-7-2019 11:43 AM
tak nampak kaler birunya sangat tapi sedap la kotnye
Quote Lengkong 7-7-2019 01:10 PM
First time tengok..nampak ais krim tu sedap je


Quote eimila 11-7-2019 09:37 PM
kalau dah masak, jadi warna kuning juga kan..so takdelah pelik sangat makan pisang kaler biru
Quote natrahn 12-7-2019 01:40 AM
eimila replied at 11-7-2019 09:37 PM
kalau dah masak, jadi warna kuning juga kan..so takdelah pelik sangat makan pisang kaler biru

betul..masa muda warna biru, bila dah masak baru tukar kaler kuning. Ada lagi pisang lain warna pink masa belum masak. Tapi tetap bertukar warna kuninh bila dah masak. Semuanya kat Hawaii
Quote hollahop 13-7-2019 01:51 PM
sedap betul nampak tu.
Quote AniseAzure 15-7-2019 11:56 PM
Cantik nya warna pisang ni.
Subhanallah.. Mcm2 kan ciptaan Allah yg kita x pernah terpk ada, rupanya ada.

Lihat semua komen(9)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.089654s Gzip On
To Top