Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

Restoran Ikan Bakar di Dongdaemun, Korea Rupanya Tidak Halal! Ada Jual Babi

5-11-2019 12:17 PM|natrahn| Komen: 32

Kredit Foto - Google

Sekiranya ada satu perkara yang kita cinta akan Korea, ia haruslah makanan! Terima kasih kepada kebangkitan restoran mesra-Muslim pada tahun-tahun kebelakangan ini, lebih mudah untuk mencari makanan Korea halal di Korea pada masa sekarang. 

Namun begitu, ada peniaga 'licik' atau mungkin tidak memahami konsep halal, menjual makanan tidak halal di restoran mereka.

Perkara ini telah dikongsi menerusi Facebook Mikail Arjuna di group Backpackers Buddies Malaysia (BBM) perihal sebuah restoran di Dongdaemun, Korea yang menjadi pilihan ramai rakyat Malaysia ketika melancong ke sini.

Dongdaemun Grilled Fish Street


Rupa-rupanya restoran itu selain daripada menjual ikan bakar turut menjual makanan yang menggunakan daging babi. Malah restoran itu mempunyai dua menu berbeza; satu dengan menu babi dan satu lagi tanpa menu tersebut. 

Menurut Mikail, perkara ini disedari beliau apabila terlihat menu pork stew pada menu di dinding restoran. Baca lanjut :


Ahjumma agak keberatan beri menu...


Rupanya restoran turut menjual masakan daging babi!


Bayar dan terus keluar dengan penuh tanda tanya...

Licik ! Ahjumma buat dua menu berbeza rupanya
Terlalu terkejut sampai lupa nak snap gambar menu babi warna pink di dinding...
Muslim perlu peka ...


Biasanya, kita suka siasat betul-betul. Bukanlah sesuatu yang salah untuk menyelidik, sebab kita memang perlu jaga apa yang kita makan. Kita perlu faham betul-betul bab status Halal. 

Jadi, sebagai Muslim yang beriman, dalam kita menjaga kehalalan makanan, kita juga perlu menjaga akal, hati, dan lidah ketika mengembara ke negara orang. 

Semoga bermanfaat.- CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
5
Terkejut
4
Sedih
2
Lawak
2
Bosan
2
Komen: 32
Komen

Previous : 'Pintu Ke Neraka', Api Dalam Lubang Ini Tak Pernah Padam Sejak 1971

Next       : 'Kuat Jeling, Tipu Harga, Layanan Teruk' - Pelancong Malaysia Tuduh Warga Korea Rasis Teruk

Komen Terbaru

Quote ichaliza 11-11-2019 09:33 AM
berhati-hati memilih makanan..mencari yang halal itu fardu

Lain-lain Komen

Quote Boomibulat 5-11-2019 12:31 PM
Hadap sgt dgn korea kan..
Quote Kurex 5-11-2019 01:20 PM
apa yg bestnya korea selain lelakinya yg berparas wajah jambu?
Quote natrahn 5-11-2019 01:22 PM
Kurex replied at 5-11-2019 01:20 PM
apa yg bestnya korea selain lelakinya yg berparas wajah jambu?

sejuk kot @kurex..
Quote Kurex 5-11-2019 01:25 PM
natrahn replied at 5-11-2019 01:22 PM
sejuk kot @kurex..

kawan aku tiap tahun pergi..  hutang taknak bayar pulak.. bukan dia hutang aku, tapi hutang member kitaorang
Quote palmolive 5-11-2019 01:49 PM
apa beza ikan bakar korea ngan ikan bakar jalan bellamy?
Quote RatuDunia94 5-11-2019 02:40 PM
BABI tu makanan RUJI deols.. apa ko pikir gigih deols x nak jual BABI semata2 memenuhi KEHALALAN ummah islam malaysia?? Cer guna otak sikit...
Kalau ko rasa WAS WAS x payah makan.. kalau ko rasa YAKIN maka makan lah sampai muntah. Xde sape yg paksa. Tp kena ingat majoriti org sana mana tau pasal halal haram ni. Cuma deols tau batu n kayu je x boleh makan..
Quote Artemesiaa 5-11-2019 02:53 PM
Rasanya ramai terpengaruh dengan kedai ni masa zaman susah nak dapat halal food disamping review mereka yang dah kesana sebelum ni.  Tapi sekarang ni dah makin senang nak dapat makanan halal dan restaurant halal tak macam dulu dah.  Jadi elok abaikan je review dulu dah selalu update dengan info terkini sebelum kesana.  Pasti tak akan ada masaalah nanti untuk dapatkan makanan yang betul2 halal.
Quote chicozinn 5-11-2019 04:53 PM
yg mengkome hadap sangat korea tu dah kenapa????
Quote natrahn 5-11-2019 05:24 PM
Kurex replied at 5-11-2019 01:25 PM
kawan aku tiap tahun pergi..  hutang taknak bayar pulak.. bukan dia hutang aku, tapi hutang member ...

tak baiknya..melancong boleh, bayar hutang tak boleh... harap kawan ko tuntut @Kurex sampai dapat...
Quote Perawankota 6-11-2019 12:30 AM
Kat kedai tu mmg ada tanda halal ke?
Quote diggerr 6-11-2019 01:55 AM
{:cryrun{:cryrun
Quote Levespa 6-11-2019 10:13 AM
pulakk dahh.. sayangnya.. sotong masak merah dia memang sedap.. baru plan nak gi lagi tahun depan..
Quote Levespa 6-11-2019 10:29 AM
Edited by Levespa at 6-11-2019 02:30 AM
RatuDunia94 replied at 5-11-2019 06:40 AM
BABI tu makanan RUJI deols.. apa ko pikir gigih deols x nak jual BABI semata2 memenuhi KEHALALAN umm ...


kedai ni mmg sangat popular dalam travel2 blog/group.. area ni pulak memang terkenal dengan ikan bakar.. berderet kedai kat sini semua jual ikan bakar dan seafood.. kan ada kedai yg memang konsep dia vegetarian dan seafood je..  tu yg ramai ingatkan memang betul2 tak ada pork..

pergi last year memang menu dia semua seafood.. tak naik pulak tingkat dua.. lain kali memang kena berhati2 la.. street food kat myeongdong tu pun ada kes kan.. yg main letak je tanda halal..
Quote fushimi 6-11-2019 04:18 PM
Kurex replied at 5-11-2019 01:20 PM
apa yg bestnya korea selain lelakinya yg berparas wajah jambu?

iols setiap tahun berkunjung ke koreah ok


Quote dramaking007 6-11-2019 06:43 PM
Boomibulat: Hadap sgt dgn korea kan..


tula..tp tempat sana lawa2.better masak sendiri la.
Quote dramaking007 6-11-2019 06:43 PM
Kurex replied at 5-11-2019 01:20 PM
apa yg bestnya korea selain lelakinya yg berparas wajah jambu?

tempat sana banyak gak lawa2..
Quote dramaking007 6-11-2019 06:44 PM
RatuDunia94 replied at 5-11-2019 02:40 PM
BABI tu makanan RUJI deols.. apa ko pikir gigih deols x nak jual BABI semata2 memenuhi KEHALALAN umm ...

btul da tu.depa faham ayam halal babi haram bagi Muslim.sedangkan ayam x sembelih cara btul tetap haram dimakan
Quote dramaking007 6-11-2019 06:46 PM
Perawankota replied at 6-11-2019 12:30 AM
Kat kedai tu mmg ada tanda halal ke?

kalau kt street foods ada yg letak.tp ade seller mmg huduh perangai...bila nampak pelancong bertudung nak lalu depa angkat tanda halal.pastu turunkan balik.kan papan tanda menu ade list ayam,ikan and babi.kah2....semudah itu
Quote dramaking007 6-11-2019 06:46 PM
fushimi replied at 6-11-2019 04:18 PM
iols setiap tahun berkunjung ke koreah ok

u msk sendiri ke.

Lihat semua komen(32)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

Terpanas Minggu Ini
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.085862s Gzip On
To Top