Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

"Dah Nak Azan Subuh Itulah Mereka Bersama" - Suami Isteri Kena Kaffarah Ya

5-5-2020 09:14 AM|Oleh: Cari-Azza | Komen: 28



Kedengaran seperti lucu, tetapi ia adalah realiti masyarakat kita hari ini. Yang dilarang itulah yang dilakukan segelintir umat Islam walaupun menyedari ianya satu kesalahan.

Sementelah bulan Ramadan yang sepatutnya menjadi medan kekuatan iman untuk menahan lapar, dahaga dan keinginan di siang hari disalahguna terutamanya pasangan suami isteri yang masih 'berdarah panas'. 

Persoalan yang sering timbul adalah apa yang harus dilakukan apabila telah 'bersama' ketika azan subuh berkumandang.

Inilah yang dikupas seorang Amil Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP), Faisal Rahim


Kredit foto: Twitter

Menurut Faisal lagi, trend membimbangkan ini mungkin disebabkan tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sehingga tujuh minggu yang membuatkan pasangan suami isteri muda ini terjebak melakukan kesalahan. 

Dan untuk info, kebanyakannya berlaku selepas sahur hingga terlajak ke waktu subuh.


Kredit foto: Twitter

Gambar hiasan
Kredit foto: Freepic

Untuk itu, Faisal turut memberikan beberapa tip kepada pasangan yang telah terlajak ini menyelesaikan kaffarah mereka iaitu perlu berpuasa selama dua bulan berturut-turut. 

Jika tidak mampu, mereka perlu memberi makan kepada 60 orang miskin. Jika tidak mampu menyelesaikannya sendiri, boleh membayar kepada Majlis Agama dengan kadar RM600 bagi satu kesalahan.


Twitter

Blog Haramain

Justeru, banyak persoalan lain turut dilontarkan warganet mengenai isu kaffarah ini. Malah, ada yang turut berjenaka mengenai 'bersama' hingga ke waktu imsak ini.


Kredit foto: Twitter

Apapun, ianya adalah ilmu yang perlu difahami semua orang terutamanya pasangan suami isteri yang telah melakukan kesalahan ini. Yang lepas-lepas dah bayar kaffarah belum? - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
4
Marah
2
Terkejut
2
Sedih
2
Lawak
7
Bosan
4
0
0
Komen: 28
Komen

Previous : Mak Datuk, Mahal Gila Air Kosong Ni!

Next       : Bila Geng Suami Jadi Orang Dapur

Tempat Duduk Percuma Air Asia Dah Berlangsung! Mari Cepat Rebut Free Seat Sekarang!
Ruhainies Takut Orang Tuduh Menunjuk Hulur Sumbangan
Amelia Henderson Bidas Lelaki Yang Bandingkannya Dengan Wany Hasrita
Kerana Mulut Badan Binasa, 'Ex-Staff' Dedah Perangai Sebenar Muzaffar Jakel
"Satu Perkataan Untuk Anda, BODOH" - Adi Putra Sekolahkan Muzaffar Jakel
Patahkan Hati Orang Tak Kelakar, Youtuber Prank Bekas Kekasih Diselar Warganet
Pemuda Terima Tawaran Biasiswa NASA Dakwa Kena Tipu
'Guna Anak Yatim Tutup Kesalahan', Alicia Amin Seru Model Lain Boikot Vivy Yusof
'Ni Baru StafJe' - Suasana Kenanga Wholesale City Hari Pertama PKPB
Presiden Tanzania Dakwa Betik, Kambing Positif Covid-19
Biar Betul SSF Ada Baucar Rebat 100%?
PKPB: Majikan Disaran Buat Sistem Penjadualan Kerja Di Rumah Dan Pejabat
Budak 5 Tahun Putus Kepala Dibunuh Ibu Tiri Angkara Cemburu
Siapa Top 5 Paling 'High Fashion' Majalah Blu Inc? Jom Semak
Tiada Siapa Berani Dekat - Pak Cik Tua Hidup Daif Lebih Setahun Di Parking PPR
Produk dUCk Laku Keras Dalam Masa 30 Minit, Eh Bukan Netizen Boikot Ke?
Masih Terkawal - RapidKL Kongsi Gambar Hari Pertama PKPB
Neymar Rela Dipotong Gaji Kepada RM1.6 Juta Seminggu
Kutip Barang Terbuang, Keluarga Daif Tinggal Di Rumah Terbiar Dan Kotor
Bila Geng Suami Jadi Orang Dapur
PKPB: Kedai Pajak Gadai Diserbu, Kerajaan Digesa Kaji Semula Kemiskinan Negara
Gunting Topeng Sebab Susah Bernafas
Azmin Angkuh, Anggap Pandangan Dia Saja Terbaik - Anwar
Gambar-Gambar 12 Jam Sebelum Hukuman Mati Dijalankan Ke Atas Banduan Wanita
2 Peranti 1 Harga, Dapatkan Telefon Pintar HUAWEI Di Kedai Maxis Hari Ini!
Umur Remaja Tapi Dah Macam 30-an, Muka Nampak Tua Sebab Telefon Pintar
Penjenayah Kejam Di AS Akhirnya Dipenjara Seumur Hidup
"Macam Otak Manusia!" - Gordon Ramsay Kata, Tiada Buah Lebih Busuk Dari Durian
Macam-macam Gaya! Gelagat Lucu Tukang Gunting Rambut Ini Buat Netizen Terhibur

Komen Terbaru

Quote domestobot 10-5-2020 09:56 AM
takkan takleh nak kawal sikit nafsu ngeseks tu, ni dah dengar suara tarannum dari surau boleh lak jadi naik syahwat nak celop bini. cabut just in time sebelum azan subuh eh.

Lain-lain Komen

Quote Potato_kering 5-5-2020 11:17 AM
Bodo tul. Malam yg panjang dekat subuh baru nak membuat.. tgh azan paling takut.. tak kira la azan apa.. rasa tk senang. Ni dgr azan enak lagi kayuh.. padahal da kawin tu. Takkan lari gunung dikejar.
Quote crazybeach 5-5-2020 11:21 AM
tak cukup ke bersedapan sampai berapa round lepas dah berbuka tu? dengan terkejar kejar nak prepare sahur lagi? ke memang guna produk ni aampai subuh baru cabut gitu?


Quote djzara81 5-5-2020 11:32 AM
Maaf ckp, barangkali depa belajar fiqh bab puasa tak complete ataupon totally ignorant. Masa sekolah kan dah belajar topik perkara yg membatalkan puasa.
Quote Ingwer 5-5-2020 12:59 PM
crazybeach: tak cukup ke bersedapan sampai berapa round lepas dah berbuka tu? dengan terkejar kejar nak prepare sahur lagi? ke memang guna produk ni aampai subuh  ...

Bahahahaha... giler apa hahaha. Ini Boleh ber-round2 ni. {:love. Siap Ada produk lagi
Quote misuke 5-5-2020 01:23 PM
ni  kt berita ramai plak la gigih nk nikah online bagai bulan puasa ni.. hai la... xnyempat2nk tunggu habis ramadhan ka
Quote salmon-suki 5-5-2020 01:42 PM
Bulan puasa fokus laa kat ibadah y boleh kejar time bulan pose je..sebok pk s*x je dah kenapa..laki bini failed agama much?{:nose
Quote RatuDunia94 5-5-2020 02:28 PM
Tp memang lah.. bila berpuasa siang hari tu ras nafsu bergelor sangat.. tp bila malam entah mcm xde nafsu plak.. godaan berpuasa + perut lapar la kot..
Quote puteribaya 5-5-2020 03:24 PM
bukan utk anak muda..yang tua pun sama..dah memang laa time3 tu memang best peluk memeluk ni..tapi puasa sekali,,setahun ,,sebulan jer..pulun laa abis2 dari isyak sampai subuh, zuhur sampai mahgrib selama 11 bulan..kan dalam bulan puasa supaya banyakkan amal dan sabar..bukan meman**t je dalam otak
Quote iminidin 5-5-2020 03:39 PM
Ganti 60 hari berturut kan..
Kalau terbatal sehari dlm tempoh tu.. Kna repeat lah lg.. Sbb berturut2.. Kan?
Betulkan kalau aku salah.
Quote imransulaiman 5-5-2020 05:01 PM
Macam mana pula kalau tak puasa dengan sengaja dan berjimak di siang hari pada bulan ramadhan?
Quote tagas 5-5-2020 06:13 PM
aku cabut jer then tup tup azan berkumandang

kus smangat terus tersenyum kepuasan hingga ke ptg

sedekad yg lps time br kawen punya citer
Quote ellez 5-5-2020 06:56 PM
Ermmm..awal2 puasa ritu pun hampir terjebak jugak..sebbaik lah sempat mandi kami berdua..dah 4am lbh dh masa tu..
Huhu
Quote dua_chzy 5-5-2020 07:47 PM
Born Moslem ka ini?
Quote spy_caridotdot 6-5-2020 04:33 AM
crazybeach: tak cukup ke bersedapan sampai berapa round lepas dah berbuka tu? dengan terkejar kejar nak prepare sahur lagi? ke memang guna produk ni aampai subuh  ...


Hahahahaha sibai betul! Tersembur nescafe aku di kala menjelang sahur!
Quote anakkerengga 6-5-2020 06:19 AM
Aku mmg dah biasa tak bersama susmi sebulan dlm bulan puasa.. ntahlah.. tak rs mcm nak pun ..
Quote MariaClara 6-5-2020 10:22 AM
ni ler apabila nafsu didahulukan....

mcm takda waktu mlm ke nk buat kihkihkih
Quote Suchi 6-5-2020 10:36 AM
ellez replied at 5-5-2020 06:56 PM
Ermmm..awal2 puasa ritu pun hampir terjebak jugak..sebbaik lah sempat mandi kami berdua..dah 4am lbh ...

Mandi wajib lepas azan subuh pun sah je puasa tu.
Tp jgn la lengahkan sampai dah syuruk plak. Tu dah terlepas solat subuh.
Quote Suchi 6-5-2020 10:41 AM
RatuDunia94 replied at 5-5-2020 02:28 PM
Tp memang lah.. bila berpuasa siang hari tu ras nafsu bergelor sangat.. tp bila malam entah mcm xde  ...

Betul selain makan minum ujian nafsu hat ni satu gak.lagi pun lepas berbuka ada ke bernafsu nak bersama?mkn lg sedap kot huhu pastu perut kekenyangan kendian nk wat teraweh bagai lagi.
Gamaknya lepas teraweh ngantuk plak tu la depa bersama time nk sahur. Tp terlajak sampai azan subuh tu dah kenapa.
Len kali bgn tahajud kul 3-4 pagi tu hah leh la nak bersama pun.

Quote ellez 6-5-2020 12:46 PM
Suchi replied at 6-5-2020 10:36 AM
Mandi wajib lepas azan subuh pun sah je puasa tu.
Tp jgn la lengahkan sampai dah syuruk plak. Tu  ...

Ye uols..cuma iols takut terbabas..
Lgpun iols plak dah biasa mandi dulu sblm siapkan sahur..
Huhu

Lihat semua komen(28)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top